Samenwerking met onderzoekers en studenten van Luca School of Arts (C-Mine, Genk) in het verbeteren van de begeleiding van personen met dementie.

Er bestaat er een mooie samenwerking tussen bewoners en zorgverleners van de verblijfsafdelingen voor personen met dementie van campus H. Catharina en 3e jaars studenten van de masteropleiding grafisch ontwerp, productdesign, communicatie- en media design of animatiefilm van de Luca School of Arts.

Gedurende 8 opeenvolgende weken krijgen de studenten de opdracht om met behulp van allerhande design-ingrepen (het maken van ontwerpen zoals posters, fysieke objecten, wandbekleding,…) het leven in een woonzorgcentrum - meer specifiek op een afdeling voor personen met dementie – aangenamer, comfortabeler en vooral meer huiselijk te maken. Ze worden uitgedaagd om te ontwerpen voor én samen met de persoon met dementie.

Niet enkel voor de studenten is dit project zinvol en interessant, ook voor de bewoners, familieleden en zorgverleners biedt het een nieuwe dimensie. Studenten die vanuit een heel andere achtergrond luisteren en kijken naar de persoon met dementie, naar zijn of haar leefomgeving biedt nieuwe perspectieven, ideeën. De uitvoering ervan kan het wonen en leven voor de persoon met dementie mogelijks verbeteren.

Indien men vragen heeft over dit project kan men contact opnemen met:

 

Nele Maesen                                                                        Niels Hendriks en Andrea Wilkinson

Referentiepersoon dementie/Klinisch psychologe                Docent onderzoekers Luca School of Arts – Genk

CWZC campus H. Catharina                                                niels [dot] hendriks [at] kuleuven [dot] be

Engstegenseweg 3                                                               andrea [dot] wilkinson [at] luca-arts [dot] be                   

3520 Zonhoven                                                         

nele [dot] maesen [at] cwzc [dot] be

Comments